Biografie Marianne Vos

Marianne Vos

Wielrenster

Marianne Vos, geboren op 13 mei 1987, is één van de sporters die de stempel ‘alleskunner’ met zich meedraagt. Binnen de wielersport beperkt ze zich niet tot één discipline, maar doet ze er vier: wegwielrennen, veldrijden, baanwielrennen en mountainbiken. 

Marianne Vos werd aangestoken met het wielervirus door haar oudere broer Anton. Op jonge leeftijd kroop ze op de wielrenfiets en vanaf haar achtste reed ze haar eerste wedstrijden. Ze viel meteen op door haar talent en veelzijdigheid. 

Successen

Met twee gouden Olympische plakken en 11 wereldtitels is Marianne één van de meest succesvolle sporters van Nederland. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing 2008 greep ze de titel op de puntenkoers op de baan. Vier jaar later beleefde ze in Londen het hoogtepunt van haar carrière, door Olympische goud te pakken in het koningsnummer van het wielrennen: de wegwedstrijd.

De 11 wereldtitels behaalde ze in drie disciplines, waarmee ze een unieke reeks heeft neergezet. Drie maal werd ze wereldkampioen op de weg (2006, 2012 en 2013), tweemaal op de baan (puntenkoers 2008 en scratch 2011) en in het veldrijden wist ze maar liefst zes keer naar de wereldtitel te rijden (2006, 2009 t/m 2013).

Wegwielrennen

Op haar 19e werd Marianne in Salzburg wereldkampioen op de weg. In de sprint was ze de sterkste van een omvangrijke kopgroep. De jaren erna (van 2007 t/m 2011) haalde Marianne tijdens de wereldkampioenschappen weg vijf zilveren medailles op een rij, maar de afgelopen twee WK’s in Valkenburg en Florence won ze wederom goud! 

Naast haar WK overwinningen heeft ze de afgelopen jaren een behoorlijke erelijst weten op te bouwen. Ze won alle grote klassiekers al eens. Zo wist ze de Waalse Pijl 5 maal te winnen en dit jaar voegde ze ook de Ronde van Vlaanderen toe aan haar palmares. Verder werd ze in 2008, 2009 en 2011 Nederlands Kampioen op de weg en in 2010 en 2011 Nederlands Kampioen tijdrijden.

Met haar wilskracht en veelzijdigheid schreef ze daarnaast tweemaal de belangrijkste meerdaagse rittenkoers bij de dames, de Giro Rosa (Ronde van Italië), op haar naam.

Overige prijzen

Vanaf 2006 won Marianne zeven keer op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee als  'Wielrenster van het Jaar' en daarnaast werd ze in 2008 & 2009 bij het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot 'Sportvrouw van het Jaar'. 

Naast de fiets

Ook naast de fiets zit Marianne Vos niet stil. Als lid van de Atleten Commissie van de UCI (de internationale wielerbond) vertegenwoordigt ze het vrouwenpeloton en houdt ze zich o.a. bezig met de toekomst van het vrouwenwielrennen.

Daarnaast is Marianne Vos ambassadrice van BikePure en 100% Dope Free; anti-dopingorganisaties die zich inzetten voor een 'schone' sport.
0
Your rating: None

 
 
© 2010 Zeloo | Sports. All rights reserved.